Pikkujoulut ja lahjat henkilökunnalle
28.11.2017 - Janne Leinonen
Elämme juuri parasta pikkujouluaikaa ja kohta taas joulupukkikin matkaan käy. Myös yrityksillä saattaa olla halukkuutta antaa henkilöstölleen joululahja. Avaamme tässä kirjoituksessa pääpiirteitä verotuksen ja kirjanpidon näkökulmasta näihin ajankohtaisiin aiheisiin liittyen.
Pikkujoulut ja muut henkilöstöjuhlat
Pikkujouluilla on pitkä perinne työyhteisöissä ja jokaisella lienee käsitys tavanomaisesta pikkujouluista. Tämä tavanomaisuus on termi, joka toistuu puhuttaessa henkilöstölle järjestettävistä juhlista myös verotuksen näkökulmasta. Henkilöstöjuhlien verovapautta juhliin osallistuvien kannalta arvioitaessa, tulee tiettyjen asioiden täyttyä. Jotta sekä vähennyskelpoisuus yhtiön tuloverotuksessa että tapahtumaan liittyvien kustannusten arvonlisäverojen vähennyskelpoisuus täyttyvät, tulee seuraavien seikkojen toteutua:
- Juhlien tulee olla suunnattu koko henkilökunnalle eli niiden tulee olla kollektiivinen tapahtuma. Suuremmissa yrityksissä juhlat voidaan järjestää käytännön syistä esimerkiksi tiimeittäin tai toimipaikoittain.
- Tapahtuman tulee olla työnantajan järjestämä ja ajankohdan sekä paikan työnantajan ”määräämä”.
- Juhlien tulee olla kustannuksiltaan kohtuulliset. Tähän ei ole olemassa tarkkaa määritelmää vaan tämä on jokaisen pohdittava erikseen. Jos järjestäjällä herää kysymys, että mennäänköhän nyt kohtuullisten kustannusten yli, todennäköisesti silloin mennään.
- Tapahtuman tulee olla tavanomainen. Tavanomaiset pikkujoulut voivat siis sisältää esimerkiksi ruokailun ravintolassa ja vaikkapa teatteriesityksen. Sen jälkeen ehkä lähdetään vielä viihderavintolaan jatkoille. Kuulostaa tavanomaiselta ja tavanomaista lienee myös, että työntekijän puolisolla on mahdollisuus osallistua tapahtumaan.
Henkilöstöllä tässä yhteydessä tarkoitetaan yrityksen palkansaajia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yrityksessä työskentelevät vuokrafirman työntekijät eivät ole yrityksen henkilökuntaa. Todettakoon vielä, että henkilöstöjuhliin ei ole osallistumisvelvollisuutta, jos henkilö katsoo parhaaksi jäädä tapahtumasta pois.
Joululahjat henkilöstölle
Osalla yrityksistä on myös tapana muistaa henkilöstöään joululahjan muodossa. Tämäkin on aihepiiri, jossa monesti on epäselvää, mitä voidaan antaa ja minkä arvoinen lahja voi olla. Lainsäädännöstä ei löydy suoraan tarkkaa määritelmää avuksi tätä pohdittaessa. Verohallinto on kuitenkin omassa ohjeistuksessaan antanut euromääräisen rajan lahjan arvolle. Koska lahjan katsotaan menevän saajan henkilökohtaiseen käyttöön, niin yritys ei voi vähentää lahjaan sisältyvää arvonlisäveroa kirjanpidossaan.
Ja näillä ohjeilla homma menee putkeen, jälkipuheita ei tule ja lahja on saajalleen verovapaa:
- Lahjan arvo on enintään 100 euroa. Jos lahjan arvon ylittää 100 euroa, koko lahjan katsotaan olevaan saajalleen veronalaista tuloa.
- Lahja ei saa olla rahaa tai rahaan verrattavaa. Eli esimerkiksi lahjakortti alueelliseen Osuuskauppaan vertautuu rahaan. Toisaalta taas lahjakortti teatteriin on ok, koska kyseessä on hyvinkin rajattu elämys, josta lahjan saaja pääsee nauttimaan.
- Työnantaja voi myös antaa muutamia vaihtoehtoja lahjaksi, joista henkilökuntaa voi valita mieleisensä.
- Lahja tulee antaa koko henkilökunnalle. Lisäksi esimerkiksi johtoryhmälle annettu lahja, joka on muulle henkilöstölle annettua arvokkaampi, on saajalleen veronalaista tuloa.
Tavanomaista ja kohtuullista pikkujouluaikaa sekä rauhaisaa joulun odotusta!