Hyvinvointia tuottamassa
20.03.2018 - Jouko Saarimäki
Hyvinvoinnin tuottaminen on yritystoiminnan perimmäinen tavoite ja itse asiassa koko yhteiskuntamme tärkein tavoite, näin minä asian näen. Kansakunnan menestys mitataan mielestäni sillä, miten se onnistuu tuottamaan hyvinvointia jäsenilleen. Jari Sarasvuo taisi joskus sanoa, että taloudellinen kasvu ilman hyvinvoinnin kasvua ja henkistä kasvua on irvokasta. Ihan hyvin sanottu.
Colleqiumin missiona on tuottaa talouden ja hallinnon osaamisellamme hyvinvointia asiakkaillemme ja muille sidosryhmillemme työntekijät ja yhteistyökumppanit mukaan lukien. Esim laadukkaan taloudellisen informaation myötä asiakkaamme pystyvät tekemään parempia taloudellisia päätöksiä, jotka edistävät heidän taloudellista hyvinvointiaan. Laadukas taloushallinto tuo myös hallinnan tunnetta yritystoimintaan ja edistää sitä kautta henkistä hyvinvointia. Yrittäjien hyvinvoinnin ja hyvän tilitoimistopalvelun välinen yhteys on 10- vuotisen tilitoimistourani aikana tullut minulle hyvin selväksi.
Hyvinvoinnin tuottamisessa tärkeää on mielestäni myös se, miten me kommunikoimme keskenämme. Järjestelmät ovat epätäydellisiä, viranomaiset ovat epätäydellisiä, me ihmiset olemme epätäydellisiä ja itse asiassa koko maailma on kovin epätäydellinen (tai sitten epätäydellisyydessään täydellinen). Tehokkaimmin selvitämme epätäydellisyyden tuottamat ongelmat ja poikkeamat kun kommunikoimme asiat tiukimmankin paikan tullen ystävällisesti, asiallisesti ja ymmärrettävästi. Tällainen kommunikointi vahvistaa luottamusta, joka on puolestaan yksi tärkeimmistä työhyvinvoinnin tekijöistä.
Uskon, että tiimimme hoitaa vaativan työnsä ja palvelee asiakkaitamme erinomaisella tasollaan, kun he voivat hyvin työssään. Luottamus auttaa jaksamaan ja mahdollistaa sen, että uskallamme tuoda esiin myös eriävän mielipiteemme. Tämä on tärkeää, koska nykyaikaisessa itseohjautuvista asiantuntijoista koostuvassa asiantuntijaorganisaatiossa asioiden kehittäminen ei tapahdu ylhäältä alaspäin vaan kaikki tiimin jäsenet kehittävät aktiivisesti itseään, työtään ja koko organisaatiota. Johtaminen on jaettua ja siihen voivat kaikki osallistua. Kuunteleminen on yrityksen johdon tärkein työkalu.
Näitä pohtiessani olin yhteydessä Hyvinvointivalmennus Hälsan Henri Karjulaan ja pyysin häneltä hyvinvointi-aiheisen blogini jatkeeksi hyvinvoinnin asiantuntijan konkreettiset vinkit työhyvinvoinnin lisäämiseen. Henrin antama tiivis 7 kohdan lista on meille kaikille hyvä kertaus hyvinvoinnin perusasioista:
7 vinkkiä työssä jaksamiseen ja energiseen päivään!
- Huolehdi työn, vapaa-ajan ja levon tasapainosta. Kaikkien elämän osa-alueiden tasapaino luo perustan työssä jaksamiselle. 8+8+8-sääntö siivittää meidät hyvään lopputulokseen.
- Huolehdi päivittäisestä palautumisesta. Nuku 8 tuntia laadukasta unta yössä ja tauota tekemistä työpäivän aikana (esim. mindfulness). Myös energisoivat harrastukset voivat olla hyvä keino stressinhallintaan.
- Huolehdi säännöllisestä liikunnasta. Jo 10 minuuttia päivässä on askel parempaan. Tämä tulee helposti jo hyötyliikunnasta – valitse toimistolle mennessä portaat hissin sijaan.
- Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. 5-7 ateriaa päivässä luo hyvän pohjan energisyyteen!
- Kohtaa työkaverisi: tervehdi, kysy ja kuuntele. Hyvät teot ja niistä saatu kiitos ohjaa mieltäsi positiivisuuteen.
- Jaa huolet ja murheet. Löydä vähintään yksi luottohenkilö, jolle voit puhua. Asioiden panttaaminen ja niissä vatvominen itsekseen on usein kehoa kuormittavaa ja stressaavaa.
- Salli epäonnistumiset ja virheet. Kannustava ilmapiiri on omiaan vähentämään työn paineita.
Hyvinvointiin kannattaa panostaa. Hyvinvointikaan ei kehity ilman tietoista kehittämistä. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, että miten voimme itse kukin edistää omaa ja toistemme hyvinvointia. Hyvinvointi taitaa muuten olla samanlaista kuin tieto ja osaaminen; hyvinvointi lisääntyy jakamalla. Kun saat toiset voimaan hyvin, voit itsekin paremmin.